Road Trip naar Fryslân

Deze Road Trip gaat langs de plaatsen Harderwijk, Hulshorst, Nunspeet, Doornspijk, Hoge Enk, Elburg, Oosterwolde, Posthoorn, Trutjeshoek, Kampen, Grafhorst, Kamperzeedijk-West, Kamperzeedijk-Oost, Genemuiden, Zwartsluis, Baarlo, Meppel, Steenwijk, Tuk, Witte Paarden, Willemsoord, De Blesse, Wolvega, Sonnega, Oldetrijne, Echtenerbrug, Oosterzee-Gietersebrug, Follega, Spannenburg, Tjerkgaast, Sloten.

Tijdsduur ca. 4 uur, afstand ca. 125 km.

Routebeschrijving

Zoals je hierboven kan zien is dit een langere route die je kan gebruiken om op aan te sluiten vanaf jouw eigen woonplaats langs deze Kronkelroute. Toevallig is het ook de route die wij reden naar de startlocatie van De Brommobiel Club Elfstedentocht. Hier onder zie je een overzicht van de hele route (klik op afbeelding voor grotere weergave).

Routebeschrijving

Wij beginnen in Harderwijk met deze Kronkelroute, vanaf het begin van de Vondellaan bij de rotonde met de Hoofdweg. De Vondellaan rijden we helemaal af door het tunneltje onder de Knardijk door en de bocht naar rechts. Hier ga je linksaf Walstein op die je ook afrijdt tot aan het kruispunt met de Overkampsweg waar je rechtsaf slaat (verder kan niet want daar is een onverhard fietspad) en daarna verder rijdt over de Overkampsweg en Tweede Parallelweg.

Bij de T-splitsing ga je dan linksaf de Parallelweg op. Voorbij de bocht naar links wordt dit de Hoeveweg, bij de driesprong schuin naar rechts verder op de Ebbenhorstweg en na het kruispunt met de Molenweg ga je schuin naar rechts verder op de Watervalweg die overgaat in de Vuurkuilweg en Oudeweg. En zo kom je bij de doorgaande weg, de Harderwijkerweg aan.

De Harderwijkerweg rij je helemaal door tot je in Nunspeet bent, bij elke rotonde rechtdoor, de Elburgerweg en halverwege het dorp de rotonde rechtdoor de N310 op. Deze weg (N310, Zuiderzeestraatweg-West) rij je ook helemaal door tot in Doornspijk. Net het dorp uit sla je rechtsaf de Oude Harderwijkerweg op die je doorrijdt door het dorpje Oude Enk en vlak daarna sla je linksaf.

Je rijdt dan op de Broekdijk en neemt de eerste afslag links de Jukweg op richting Elburg, hier aangekomen steek je de N309 (Zuiderzeestraatweg-Oost) over. Aan de overkant rij je op Het Straatje en je neemt de tweede afslag links de Oostendorperstraatweg en gaat rechtdoor over de rotonde de stad uit door Oosterwolde waar de weg overgaat in Zwartweg die op zijn beurt weer overgaat in de Wittensteinse Allee en zo rij je door Posthoorn en Trutjeshoek.

Bij de T-splitsing aangekomen ga je linksaf de Kamperstraatweg op door een mooi buitengebied langs de IJssel, De Zande.

Je volgt de Kamerstraatweg helemaal door, onder de imposante Molenbrug door en tot je in Kampen zelf bent en vervolg je je weg bij de eerste rotonde rechtsaf de IJsseldijk op, na de bocht naar rechts de Boven Havenstraat en weer linksaf de IJsselkade over langs het water.

De Molenbrug bij Kampen

Even verder ga je rechtsaf de eveneens indrukwekkende Stadsbrug over en aan de overkant direct linksaf de Spoorkade op en verder een stukje over de Frieseweg. Bij de eerste T-splitsing sla je rechtsaf de Grafhorsterweg op en rij je langs IJsselmuiden (rechts van je) en door het plaatsje De Plas en Grafhorst. Na dit plaatsje bevind je je op de Kamperzeedijk welke zich door het landschap slingert door Kamperzeedijk-West, Kamperzeedijk-Oost en Afsched.

Je komt dan aan bij Genemuiden en voorbij de eerste rotonde ga je rechtdoor Waterkeringpad op, bij de eerste T-splitsing linksaf Taghof en rechtsaf door het Tagbos zoals je hieronder kunt zien. Je mag hier stapvoets rijden maar je kan natuurlijk ook rechts om het Tagbos door de woonwijk rijden, dan moet je Kamperdijk verder volgen en dan de eerste weg linksaf via Waterkeringpad.

Het veerpontje bij Genemuiden

Je gaat verder over de Blokhuisweg en dan linksaf Waterkeringpad en dan kom je bij het water. Onderdeel van deze kronkelroute is het veerpontje van Genemuiden naar Zwartsluis, vijf minuutjes rust en kalmte op je route en een vriendelijke veerman die even een praatje maakt.

Het Veerpontje van Genemuiden naar Zwartsluis

Aan de overkant vervolg je jouw weg over het Waterkeringpad en aangekomen bij de rotonde ga je vóór de rotonde rechtsaf de ventweg Oppen Swolle op omdat op de hoofdrijbaan (N331) een C9 bord staat. Bij de volgende rotonde kan je dan weer de hoofdrijbaan op, de Rondweg. Je komt dan aan in Zwartsluis en je bent dan ongeveer halverwege op deze Road Trip.

Bij de volgende rotonde aan de rand van Zwartsluis ga je linksaf en een bocht naar rechts, Het Singel (N334) en nog een rotonde verder ben je over de Zomerdijk buiten het dorp. Kom je aan bij een rotonde dan ga je rechtsaf verder op de Zomerdijk (N375). Aan de rand van Meppel ga je dan bij de rotonde linksaf de Nieuwedijk op de grens van Overijssel en Drenthe, in de bocht rechtsaf Driftlakenseweg, Roekebosscheweg, Gasthuisdijk tot je bij de T-splitsing aankomt met de Burgemeester G.W. Stroïnkweg. Hier ga je rechtsaf en meteen weer links op de Trappenweg verder en dan kom je rechtsaf op de Schansweg in Steenwijk.

In de stad ga je de eerste links, Wendakker, eerste rechts Akkerplein en Oyershoeve en linksaf Kampstraat, tweede rechts (nog steeds Kampstraat). Dan schuin naar rechts de Oostwijkstraat, schuin naar rechts De Heuvel en dan bij de T-splitsing linksaf Meppelerweg. In de bocht eerste links, Oosterpoort en rechtsaf Burgemeester Goeman Borgesiusstraat welke je helemaal afrijdt tot na de bocht naar links, je slaat dan rechtsaf de Tukseweg op. Bij de rotonde neem je de eerste afslag verder de Tukseweg door Tuk en dan de tweede links Oldemarktseweg.Je steekt dan de Ruxveenseweg over de stad uit en dan de eerste rechts de Steenwijkerweg op (ventweg).

Voorbij de rotonde kan je dan de hoofdrijbaan op en verder over de Steenwijkerweg (N761). Even verder ga je in de bocht rechtsaf verder, je rijdt daar op de grens van Overijssel en Friesland door Witte Paarden, Witte Poort en De Blesse. Na een paar kilometer kom je dan in Wolvega en in het centrum bij de T-splitsing ga je linksaf, Van Harenstraat, dan de eerste rechts en bocht naar links en naar rechts Pastoriestraat. In de bocht sla je linksaf en voorbij de T-splitsing bij de eerste kruispunt links de Lijsterstraat in die je helemaal afrijdt. Bij de T-splitsing ga je dan rechtsaf Grindweg en meteen eerste links Omgang. Ook deze rij je helemaal af en rechts Kruistraat. Vervolgens de eerste links Oppers en over de rotonde rechtdoor de stad uit. In Sonnega wordt dit de Sonnegaweg en daarna voorbij Oldetrijne Kerkhofslaan.

Bij de eerste Kruising ga je linksaf Hogeweg en rechtsaf Lemsterweg en even later voorbij de bocht naar links ga je rechtsaf het Krompad op waarna je in Echtenerbrug aankomt, Duimstraat en de eerste links Hoofdweg (N924) en verder over de Herenweg door Oosterzee-Gietersebrug. Na dit dorpje ga je de viaduct over de A6 verder over de N354, Herenweg en Straatweg.

Bij Follega ga je over de Follegabrug over het water van de Follegasleat en na het dorp kan je je weg vervolgen over de hoofdrijbaan of de ventweg vvan de Straatweg en Strjitwei (wat Fries is voor Straatweg) totdat je in Spannenburg aankomt. Kies je voor de Ventweg zorg er dan voor dat je vóór dit gehucht weer op de hoofdrijbaan gaat rijden omdat je anders niet over het water komt.

Je gaat de Spannenburgerbrug over meteen links de Gaestdyk op en deze rij je helemaal af door Tjerkgaast waarna je in Sloten aankomt, het eindpunt van deze Kronkelroute.

Bekijk ook de dashcam registratie

Omdat je als (beginnend) brommobilist graag wil weten wat je te wachten staat op zo’n lange reis kan je hieronder een (versnelde) dashcam registratie zien van de hele rit.