De speld in de hooiberg?

“Kent u die uitdrukking? De speld in de hoogberg vinden.” Het zou zo maar een uitdrukking zijn van Dominee Gremdaat, het typetje van Paul Haenen.

Voor de Coronacrisis hadden we met De Brommobiel Club een Clubhuis. Het was een prachtig stekkie met een terras en een kaal veld waar we ontmoetingen konden organiseren voor brommobilisten.

Behalve de Coronacrisis gooide de Pachtheer ook nog eens roet in het eten toen hij bekend maakte dat de pacht zou worden opgezegd en het bestemmingsplan gewijzigd werd om de bouw van appartementen mogelijk te maken.

Dus zijn we op zoek naar een nieuwe locatie voor een clubhuis dat we kunnen gebruiken als deze pandemie is overgewaaid en we bekijken daarvoor locaties op de Veluwe omdat de meeste bestuursleden uit de omgeving van Amersfoort en Zwolle komen. Dat is makkelijk voor de bestuursvergaderingen straks.

Als je Google en Google Streetview moet geloven dan staan er in Nederland talloze gebouwen leeg waarvan er een flink aantal voldoen aan de criteria: de eigenaar weet niet wat hij of zij ermee aan moet en het pandje lekt niet en is op te knappen. Er moet elektriciteit en stromend water zijn en we moeten er een kantine in kunnen bouwen.

Beeld uit 2018, © 2020 Google Streetview

Voor de gemiddelde vastgoedeigenaar zijn dat geen gekke dingen en het mes snijdt aan twee kanten: de locatie krijgt weer een prettig gezicht. In het ledenbestand en niet te vergeten onder de bestuursleden zitten heel veel handige jongens, hoveniers, technici en schilderen is voor bijna niemand een probleem.

Het probleem bij Google (Streetview) is dat het beeldmateriaal in veel gevallen gedateerd is en de situatie in het echte leven allang anders is geworden. Zo ging ik gisteren even ‘de boer op’ om een situatie te bekijken die er veelbelovend uitzag op internet en het plaatje was nog maar twee jaar oud.

Beeld uit 2017, © 2020 Google Streetview

Maar hoe mooi mijn ritje door het landschap naar Ermelo ook was, bij aankomst bleek de desbetreffende schuur met schuifdeur op de nominatie te staan om te worden afgebroken want met het wijzigen van het bestemmingsplan door de gemeente zien veel landeigenaren geld en laten er een huis naast bouwen. Of twee.

Dus kom ik uit bij jullie, mijn lezers. Julie ogen zien de werkelijkheid, geen jaren oude beelden in Streetview en ieder van jullie heeft zijn of haar eigen netwerk. De Brommobiel Club heeft een eigen stekkie nodig, de bindende sociale kracht van het samen over je hobby kunnen praten is belangrijk.

Wat willen we? Een flink pand met sanitair waar we een bar in kunnen bouwen als die er nog niet is en wat zitjes en een veldje er naast voor een stuk of vijftig brommobielen. Zoek jij mee naar die speld in de hooiberg?