Breakie, breakie!

   

Een 27MC bakkie

Het was jaren geleden heel erg populair, bij truckers nog steeds en ook door brommobilisten die veel op het platteland rijden wordt het nog steeds gebruikt: het bakkie.

Het is ook leuk om in je brommobiel te hebben als je veel door de weilanden rijdt. Nou hoor ik je lachen en dat mag natuurlijk want het is een vrij land maar ik zal de voordelen toch even opsommen in dit artikel.

Waarvoor gebruik je een bakkie?

In gebieden waar veel landbouw en veeteelt wordt toegepast rijden op smalle landwegen vaak trekkers of andere landbouwvoertuigen en zoals met vrijwel alle landwegen het geval is: ze zijn smal. In voorkomende gevallen in het maaiseizoen of tijdens de oogst dan zullen er meer trekkers rijden en komt het regelmatig voor dat je er een tijdje achter zit en met een gangetje van 25 km/u meesukkelt door de polder.

Hoe handig is het dan dat je even kan vragen of je er langs mag, een boer of loonwerker zal dan vaak (als je het beleefd vraagt) een stukje opzij gaan. Maar ook als je met je brommobiel midden in de weilanden (en hopen dat het jou nooit overkomt) per ongeluk de sloot in rijdt of vast komt te zitten dan kan je om hulp roepen en dat scheelt want als de politie en brandweer erbij moeten komen wordt het verzekeringswerk.

Essentieel bij tourritten

Hoe werkt het?

Contact zoeken doe je op Kanaal 19 waar je om contact kan vragen door bijvoorbeeld de volgende vraag te stellen: “Breakie, breakie, iemand in de buurt, over?” (je sluit elke zin af met ‘over’ zodat de andere kant weet dat je zin af is). Heb je dan contact gemaakt en wil je langer kletsen dan spreek je af om naar een ander kanaal te gaan, bijvoorbeeld kanaal 13 dat nog vrij is en een goede optie om standaard voor brommobielen te gebruiken.

Niet alleen handig maar ook leuk

Verder is het gewoon leuk om contact met anderen te hebben, bijvoorbeeld als je in clubverband een tourrit rijdt. Ook dan heeft het voordelen als je snel met elkaar kan communiceren, voor een plaspauze of om een locatie af te spreken om te lunchen.

  • Inhalen van landbouwvoertuigen
  • Vragen om hulp
  • Communiceren met andere brommobilisten (bijvoorbeeld bij club meetings en tourritten)

Wat heb je nodig?

Een bakkie van normale afmetingen zal in de meeste gevallen net iets te groot zijn om in een dashboard in te bouwen. Je kan dan beter kiezen voor een kleiner formaat zoals bijvoorbeeld deze Midland M-Mini USB. Ook hiermee heb je een goed bereik en voldoende mogelijkheden en in combinatie met de goede antenne hoef je niets meer te doen na montage.

In de verpakking van het genoemde bakkie zit een beugel die je met twee zelftappende kruiskop schroefjes bovenop je dashboard in het midden kan monteren. Wil je dit liever niet, monteer dan de beugel andersom onder de middenconsole en schroef daarna met de meegeleverde kunststof schroefjes het bakkie er in en draai de antennekabel aan de achterkant vast. Bij deze Midland CB zit ook meteen een 12 volt autostekker, handig! Het beugeltje voor de ‘mike’ (microfoon) kan je monteren waar je dat zelf wilt, binnen handbereik.

De antenne vereist wat extra uitleg. Normaal gesproken wordt een antenne voor een bakkie op een truck, terreinauto of personenauto gemonteerd. Deze voertuigen hebben een metalen carrosserie en deze vormen met de antenne zelf één geheel. Anders wordt het als je een brommobiel rijdt, deze hebben een polyester carrosserie en dus zal je een antenne moeten hebben die daarvoor geschikt is. In veel webwinkels worden deze als Groundless verkocht of NGP antenne (No Ground Plane). De Midland RV-65 antenne die je hier rechts ziet is een fijne antenne omdat je deze niet naderhand hoeft af te stellen (SWR 1 op 1 stellen) en deze na montage meteen werkt. Vergelijkbaar is de ProComm Vector raamantenne. Je plakt ‘m eenvoudig op je raam bovenin een hoekje.

Heb je een vergunning nodig?

In Nederland en België is het niet nodig om voor het gebruik een zendvergunning te hebben zolang je maar gebruik maakt van de 40 kanalen en bijbehorende frequenties van apparaten die standaard en legaal worden aangeboden en maximaal 4 Watt vermogen hebt. Meer informatie hierover lees je op Wikipedia. Volgens het RVV art. 61a is het gebruik van een bakkie in een voertuig toegestaan (mits handsfree).

Welk kanaal gebruik ik?

Oproepen doe je in het vrije veld op FM kanaal 19 (21 in België) en zoals gezegd wil je langer kletsen dan moet je afspreken om een vrij kanaal op te zoeken. Tijdens de oogstmaanden is kanaal 10 vaak voor de loonwerkers voor maïs en de off roaders zitten het hele jaar door op kanaal 4×4 (= 16, humor). Kanaal 9 is in heel Europa voor noodoproepen al is dat de laatste tijd een beetje in onbruik geraakt en Campers zitten op 22. Op het platteland is het even kanaaltje fietsen (scannen) of informeren waar de boeren en loonwerkers met elkaar ’tokkelen’ (kletsen). Het allerbelangrijkste: kanaal 13 is voortaan voor brommobielen!

Ga verantwoord om met de veiligheid in het verkeer: let in eerste plaats altijd op de weg en je omgeving!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *