Breakie, breakie!

Breakie, breakie!

Een 27MC bakkie

Het was jaren geleden heel erg populair, bij truckers nog steeds en ook door brommobilisten die veel op het platteland rijden wordt het steeds meer gebruikt: het bakkie. En dat is ook leuk om in je brommobiel te hebben als je veel door de weilanden rijdt. Nou hoor ik je lachen en dat mag natuurlijk want het is een vrij land maar ik zal de voordelen toch even opsommen hieronder.

Waarvoor gebruik je een bakkie?

In gebieden waar veel landbouw en veeteelt wordt toegepast rijden op smalle landwegen vaak trekkers of andere landbouwvoertuigen en zoals met vrijwel alle landwegen het geval is: ze zijn smal. In voorkomende gevallen in het maaiseizoen of tijdens de oogst dan zullen er meer trekkers rijden en komt het regelmatig voor dat je er een tijdje achter zit en met een gangetje van 25 km/u meesukkelt. Of je komt zoals in het filmpje hieronder een vrachtwagen tegen.

Hoe handig is het dan dat je even kan vragen of je er langs mag, een boer of loonwerker zal dan vaak (als je het beleefd vraagt) afremmen en een stukje opzij gaan. Maar ook als je met je brommobiel midden in de weilanden (en hopen dat het jou nooit overkomt) per ongeluk de sloot in rijdt kan je om hulp roepen en dat scheelt want als de politie en brandweer erbij moeten komen wordt het verzekeringswerk.

Contact zoeken doe je op Kanaal 19 waar je om contact kan vragen door bijvoorbeeld de volgende vraag te stellen: “Breakie, breakie, iemand in de buurt, over?” (je sluit elke zin af met ‘over’ zodat de andere kant weet dat je zin af is). Heb je dan contact gemaakt en wil je langer kletsen dan spreek je af om naar een ander kanaal te gaan, bijvoorbeeld kanaal 13 dat nog vrij is en een goede optie om standaard voor brommobielen te gebruiken.

Niet alleen handig

Verder is het gewoon leuk om contact met anderen te hebben, bijvoorbeeld als je in clubverband een toerrit rijdt. Ook dan heeft het voordelen als je snel met elkaar kan communiceren, voor een plaspauze of om een locatie af te spreken om te lunchen.

Nuttig

  • Inhalen van landbouwvoertuigen
  • Vragen om hulp

Handig

  • Communiceren met andere brommobilisten (clubs)

Wat heb je nodig?

Een bakkie van normaal formaat zal in de meeste gevallen net iets te groot zijn om in een dashboard in te bouwen. Je kan dan beter kiezen voor een kleiner formaat zoals bijvoorbeeld de Albrecht AE 6110 (hier afgebeeld) of de Midland M Mini. Met beide bakkies heb je een goed bereik en voldoende mogelijkheden en in combinatie met de goede antenne hoef je niets meer te  doen na montage.

Die antenne vereist wat extra uitleg. Normaal gesproken wordt een antenne voor een bakkie op een truck of personenauto gemonteerd. Deze voertuigen hebben een metalen carrosserie en deze vormen met de antenne zelf één geheel.

Anders wordt het als je een brommobiel rijdt, deze hebben een polyester carrosserie en dus zal je een antenne moeten hebben die daarvoor geschikt is. In veel webwinkels worden deze als Ground Less verkocht of NGP antenne (No Ground Plane). Wij kochten de Sirio GL-27 Ground Less antenne omdat je deze niet naderhand hoeft af te stellen (SWR 1 op 1 stellen) en deze na montage meteen werkt.

Montage

De antenne in je dak monteren kan vrij eenvoudig, wel moet je hiervoor het hemeltje lostrekken aan de binnenkant maar die kan je met een flinke klodder montagelijm eenvoudig weer terugplakken. Meet het te boren gat goed uit op het exacte midden van het dak op de plaats waar je deze wilt monteren en boor daar een gat van ca. 10 mm. In dat gat monteer je de antennevoet zonder de meegeleverde beugel en voer je de kabel door naar vooraan rechts en door de A-stijl langs de voorruit (ook die kan je weer vastplakken als je klaar bent).

Zit deze vast dan kan je met een vleugelmoer de antenne zelf bevestigen aan de antennevoet op het dak. Ligt de kabel op je dashboard dan soldeer je de plug er aan volgens deze beschrijving, belangrijk is dat je de kabel niet inkort omdat de lengte exact is afgepast op het vermogen van de antenne.

Nadat je de plug hebt gesoldeerd is het bakkie aan de beurt. In de verpakking zit een beugel die je met twee zelftappende kruiskop schroefjes bovenop je dashboard in het midden kan monteren. Wil je dit liever niet, monteer dan de beugel andersom onder de middenconsole en schroef daarna met de meegeleverde kunststof schroefjes het bakkie er in en draai de antennekabel aan de achterkant vast. Bij veel zaken kan je ook meteen een 12 volt autostekker kopen die je aan de rode en zwarte kabeltjes voor de voeding monteert. Het beugeltje voor de ‘mike’ (microfoon) kan je monteren waar je dat zelf wilt, binnen handbereik.

TIP: Het kan handig zijn om in het harde kunststof alvast gaatjes te maken voor de schroefjes door een flinke spijker in een tang goed heet te maken met een aansteker en deze op de juiste plek in het kunststof te duwen.

Niet zeker van je zaak?

Ben je niet zeker van je zaak en durf je de klus niet aan? Laat het dan door een vakgarage uitvoeren, bijvoorbeeld jouw dealer of laat een handige vriend of vriendin jou er bij helpen.

Heb je een vergunning nodig?

In Nederland en België is het niet nodig om voor het gebruik een vergunning te hebben zolang je maar gebruik maakt van de 40 kanalen en bijbehorende frequenties van apparaten die standaard en legaal worden aangeboden, meer informatie hierover lees je op Wikipedia. Volgens het RVV art. 61a is het gebruik van een bakkie in een voertuig toegestaan.

Welk kanaal gebruik ik?

Oproepen doe je in het vrije veld op FM kanaal 19 (21 in België) en zoals gezegd wil je langer kletsen dan moet je afspreken om een vrij kanaal op te zoeken. Tijdens de oogstmaanden is kanaal 10 voor de loonwerkers voor maïs en de off roaders zitten het hele jaar door op kanaal 4×4 (16, humor). Kanaal 9 is in heel Europa voor noodoproepen al is dat de laatste tijd een beetje in onbruik geraakt en Campers zitten op 22. Op het platteland is het even kanaaltje fietsen of informeren waar de boeren en loonwerkers met elkaar ’tokkelen’ (kletsen). Het allerbelangrijkste: kanaal 13 is voortaan voor brommobielen!

Voor overige vragen en de levering van jouw bakkie en bijbehorende zaken klik je op de advertentie hieronder.


(Advertentie)

Ga verantwoord om met de veiligheid in het verkeer: let in eerste plaats altijd op de weg en je omgeving!